Снежная Королева

  • 28 января
  • 11:30

БАЛЕТ “СНІГОВА КОРОЛЕВА”

Короткий зміст балету

Пролог
Ви, напевно, знаєте: серце у людини маленьке, розміром з його власний кулачок. Але у дівчинки Герди, що пройшла півсвіту для того, щоб знайти і звільнити від чар Снігової Королеви свого названого братика, воно було дуже великим. Тому, що в ньому була сила Любові та Вірності, що розтопили лід в серці Кая, і повернули його в найдивовижніший Світ Дитинства. А розповість нам цю історію Казкар. Він дуже любить дітей, а Герду особливо, допомагатиме їй в мандрах і ніколи не залишить у біді. А у цей час злючий Троль, разом зі своїми учнями, придумав таке дзеркало, в якому усе прекрасне ставало потворним і злим. І коли він задумав похвалитися своїм винаходом перед Творцем, – Дзеркало не витримало і, падаючи, розбилося на дрібні уламки. Багато шкоди вони принесли, потрапляючи в очі і навіть серця людей.
1 дія. 1 картина

Кай і Герда більш за все на світі любили дивовижні квіти, які росли у них просто на підвіконні, і безтурботне літо, коли здається, що тепло і радість будуть вічно. Але не встигли вони вдосталь насолодитися літом, як перші сніжинки приморозили їх квіти. І саме Казкар почав веселу зимову гру.
2 картина.

А ось і Снігова Королева. Вона з’явилася в оточенні почту з Снігових Вихорів. «Яка вона красива» – думає Кай. Високо над землею парить вона, а в руках у неї дзеркало (те саме «троліне»), яким вона вабить маленького Кая. Забувши про Герду, Кай готовий відправитися зі Сніговою Королевою хоч на край світу, тим більше, що саме йому потрапляють в очі і серце злі уламки. Про це вже потурбувалися учні Троля.

Герда у відчаї. Але Казкар дарує їй Чарівні черевички. Вони допоможуть Герді здолати усі перешкоди. А ось і старі знайомці – Учні Троля. Вони затягують Герду в таємничі дзеркала.
3 картина

Пройшовши через дзеркала, Герда падає в знемозі у таємничому садку, де підступні Коти вартують будинок Чаклунки. Вона не збирається допомагати дівчинці, навпаки – намагається відвернути Герду від думок про Кая, і усипляє її. Казкар будить Герду і забирає Чарівні черевички у Котів, що вирішили в них потанцювати.
4 картина

І знову в путь. Тривалий шлях приводить в місто, де живуть Принц і Принцеса. Придворні Ворони, яким Герда розповідає свою історію, запевняють її, що молодий Принц і є Кай. Але це зовсім не так. Принц і Принцеса дійсно молоді, вони люблять повеселитися, проте історія Герди зворушила їх серця. Вони дарують Герді карету і ще багато усіляких потрібних і непотрібних речей, бажаючи їй щастя у пошуках Кая. Але учні Троля знову тут зі своїми дзеркалами. Так Герда опиняється в «гостях» у розбійників.
2 дія. 1 картина

Герді моторошно в справжнісінькому розбійницькому лігві, де мешкають Маленька Розбійниця та її батько. Отаман Розбійників безоглядно любить доньку. Маленька Розбійниця вирішує опікувати Герду і показує їй Північного Оленя, якого вона тримає за гратами і «жартома» лоскоче гострим ножем. Олень пропонує доставити Герду до палацу Снігової Королеви, де вона можливо, знайде Кая. Маленька Розбійниця думає, що усе належить їй. Але все ж відпускає Герду і Оленя. – «Терпіти не можу, коли плачуть» – каже вона, ледве стримуючи сльози.
2 картина

На сцені виблискує, переливаючись усіма фантастичними фарбами, Полярне Сяйво. Тут прихована домівка Лапландки, північної жінки, що знає усі таємниці людської долі. Вона виконує ритуальний танець і падає перед Гердою на коліна, відчуваючи непереборну волю дівчинки. У цей момент піднімається Снігова буря. Снігові чудиська котяться на Герду, Північні Вихори роз’єднують її з Казкарем і Оленем. З’являються учніи Троля із дзеркалами. Герда з останніх сил намагається перебороти бурю, але, знесилена, падає. У пітьмі Казкар даремно розшукує Герду.
3 картина

Палац Снігової Королеви. Кай грає з Крижинками. Вони утворюють химерні візерунки. Герда кидається до Кая, але той немов не бачить її. Несподівано, відчувши у своєму крижаному палаці тепло, з’являється Снігова Королева у супроводі Снігового Троля. Вони намагаються залякати Герду. Герда закликає Ангелів. Їх золоті списи утворюють шатер над Гердою і Каєм та захищають їх від холодних чар Снігової Королеви. Герда цілує Кая. Виявляється, саме це і треба було зробити, аби повернути його до звичайного життя. Несподівано з’являється промінь світла, і від цього Сніговий Троль, Снігова Королева та її палац починають танути. Дивно, але ці істоти тягнуться один до одного – вони зрозуміли, що теж хочуть любити…
Епілог

Знову вдома. Кай і Герда разом. Поряд з ними усі герої цієї історії. Казкар кличе їх до нової казки.

Продолжительность: 1 час 50 минут

Раздел Афиша Харькова представляет вашему вниманию Снежная Королева, смотрите также: