Опера «Паяцы»

Р. Леонкавалло. «Паяци» (італ.мова)

Опера на 2 дії.
Лібрето автора
ПОСТАНОВНИКИ
Диригент і режисер
лауреат міжнародних конкурсів Вікторія Рацюк
Художник
Наталя Кириллова
Головний хормейстер Схіd OPERA,
заслужений діяч мистецтв України Олексій Чернікін

«Паяци» – краща та найвідоміша з опер італійського композитора Руджеро Леонкавалло, один із шедеврів «верізму» (стиль, згідно з яким тема та сюжет мають бути запозичені з життя простих людей).
Цікавою є історія створення опери Леонкавалло. Вона заснована на реальних подіях: адже батько Руджеро – суддя – розбирав подібну кримінальну справу.

Можливо, саме тому музика «Паяців» сягає великої сили та правди в зображенні людських пристрастей. Радісному пожвавленню, святковим фарбам протиставлені мелодії, сповнені, глибокої скорботи й страждання, а ліризм поступово «насичується» патетикою й драматизмом.

…На фешенебельний італійський курорт прибувають мандрівні комедіанти. Тільки цього разу свято закінчується невесело: чоловік убиває зрадливу дружину та її коханця прямо на сцені. А глядачі «вистави у виставі» до останнього не розуміють, що насправді всі вони – свідки не тільки театральної трагедії. La comedia è finita!..

Диригент і режисер-постановник Вікторія Рацюк так коментує свій задум: «Сюжет «Паяців» актуальний в усі часи. І не буде порушенням авторського тексту розгляд його під іншим кутом зору. А при нинішніх технічних можливостях ми можемо дозволити собі максимально наблизити оперу до сучасного глядача, використовуючи, наприклад, відеоінсталяцію, анімацію».

Тривалість: 1 год 30хв.

Раздел Афиша Харькова представляет вашему вниманию Опера «Паяцы», смотрите также: