Серпневе пекло у Харкові: сім порад, як пережити спеку

12:30  |  10.08.2017

Квітневий сніг, травневий холод та два перші непривітні місяці літа… Здавалося б, нарешті у місто увірвалася серпнева спека, щоб всі встигли відігрітися, накупатися, об’їстися морозива і відчути, що літо не пройшло повз. Але після 38 градусів у затінку, сонцезахисних окулярів, які плавляться на обличчі, та відчуття, що асфальт під ногами перетворюється на пластилін, дощова прохолода червня-липня тепер здається справжнім раєм .

Проте, природа має свої плани, а нам залишається підлаштовуватися до змін постфактум. MyKharkiv.info підготував для вас 7 порад, щоб легше було пережити спеку.

Вода – найкращий порятунок

Денною нормою споживання питної води для дорослої людини є 1,5-2 літри.

У спеку потреба в споживанні рідини значно збільшується. Це пов’язано з інтенсивним потовиділенням, а, значить, з втратою вологи разом з мікроелементами та мінералами. Якщо пити достатню кількість води, ми можемо покращити свій стан, який напряму залежить від водного балансу, бо всі життєво важливі процеси відбуваються завдяки воді.

Ідеальним напоєм, який допоможе зберегти фізичну активність у спеку, стане прохолодна мінеральна вода з лимоном. Пийте невеликими дозами, але часто. Рідину краще вживати зі скляних пляшок, або пляшок з харчового пластику, який не містить шкідливих речовин. Таким чином ви подбаєте про власне здоров’я та внесете свою вагому частку у збереження навколишнього середовища.

Холодні страви – тренд сезону

Щоб допомогти собі пережити спеку, краще віддавати перевагу легким прохолодним стравам.

Відмовтеся (хоча б на деякий час) від жирного, гарячого та гострого. Чудовим варіантом першої страви, зовсім не складної для домашнього приготування, може стати холодний борщ, окрошка, холодник або гаспачо.

Розумним вибором другої страви стане свіжий салат із сезонних овочів та запеченої риби, чи то курки.

А на десерт – просто море соковитих варіантів!

Моя родина обожнює охолоджену сирну запіканку з ягідним сорбетом, або зі сметаною.

Про насолоду, яку приносить спекотного дня скибка холодного кавуна – нема сенсу нагадувати, бо це нереально смачно і корисно.

Ну і, як же тут не згадати про морозиво?

Якщо ви складете своє меню приблизно таким чином, то зробите послугу своєму організму і, як бонус, отримаєте більше сил для боротьби зі спекою.

Стережіться різких температурних перепадів!

Це таке полегшення, коли після тисняви громадського транспорту і спекотної задухи на вулиці, ти нарешті героїчно доповзаєш до офісу і, (о, священні Арктичні льодовики!!) падаєш у зручне робоче крісло, що розташоване прямо під кондиціонером.

Насправді, це тимчасове полегшення несе в собі небезпеку.

Кожен з нас, певно, чув про перегрів та про сонячний удар. А хто чув про удар холодом?

Це саме той випадок, коли прямісінько зі спекотної реальності харківських вулиць, де прогресують нестерпні +35, потрапляєш в приміщення, де завдяки кондиціонеру надійно тримаються благословенні +18. Що відбувається з нами?

Пори на шкірі розкриваються коли нам жарко, тіло розігріте. Якщо, раптом, опинитися в місці, де значно холодніше, це спричинить різкий перепад та зниження температури шкіри і м’язів. Від цього може початися міозит – запалення скелетних м’язів. Якщо запалення розповсюдиться на безліч м’язів, то це загрожує поліміозитом. А буває ще й ускладнення: тоді захворювання вражає не лише м’язи, а ще і шкіру людини. Тож, слід пам’ятати: за будь-якої температури, краще все робити послідовно і поступово, щоб не завдати шкоди самому собі.

Одягніться в світле і легке

Спека в місті – це справжнє випробування. Іноді так хочеться позбутися зайвого одягу. Та що там, одягу! Коли на термометрі більше 30, мариш тим, щоб зняти з себе навіть шкіру! Роздягнутися – це, справді, вихід, але коли ти у великому місті, а справи не чекають, про таку розкіш залишається лише мріяти. Проте, існує перевірений спосіб, за допомогою якого можна полегшити собі життя і не привернути увагу оскаженілих від спеки земляків: заздалегідь потурбуйтеся про те, що ви одягнете.


Легкий одяг з натуральних тканин (льон, бавовна, віскоза) – саме те, що потрібно для комфорту і гарного самовідчуття. Натуральні тканини, на відміну від синтетичних, вміють “дихати” і не подразнюють шкіру. Віддавайте перевагу світлим, пастельним кольорам, в них значно легше переживати найгарячіші дні.

Якщо ви знаєте, що в полудень доведеться бути на сонці, подбайте про капелюх, або тримайтеся ближче до затінку. Пані можуть дозволити собі ще один стильний аксесуар, який стане в нагоді та додасть жіночності образу. Це мереживна парасолька. До речі, у магазинах це добро знайти простіше простого.

Важливо: емоційний самоконтроль

Вчені та дослідники давно говорять про безпосередній вплив негативних емоцій на самопочуття і здоров’я людини. Коли ми засмучені та без настрою, все йде не так. Ми нервуємося, організм перевтомлюється, а це, в свою чергу, ускладнює роботу серця, якому і без того важко при підвищеній температурі. Прискорене серцебиття, підвищення артеріального тиску, головний біль і слабкість – це наслідки подібних емоційних вибухів.

Під час таких стресів, роботі серцево-судинної системи загрожує небезпека. Не нервуйтеся, намагайтеся зберігати власну енергію. Навіть, якщо негативна ситуація вже сталася, спробуйте відволіктися: порадуйте себе порцією смачного морозива, увімкніть улюблену радіостанцію, пригостіть себе прохолодним коктейлем із м’ятою та кубиками льоду.

Проведіть вихідний біля басейну/річки/озера

Ідеальне місце, де можна перечекати спеку – це затінок біля відкритої водойми.

Харків’янам пощастило: в самому місті та поблизу Харкова, працює понад 20 комплексів відпочинку з відкритими басейнами, на різний смак. Середня вартість одного дня біля басейну (з урахуванням орендної плати за шезлонг та рушник) складає 170 гривень.

Також можна відвідати пляжі численних природних водойм Харківщини, або виїхати подалі за місто на берег Сіверського Дінця. Там безліч баз відпочинку та розважальних комплексів, які задовольнять будь-чиї потреби.

Фізична активність не завадить

Не дивлячись на спеку, не відмовляйтеся від звичайних фізичних вправ. Лише 7 хвилин на день зранку допоможуть вам тримати в нормі судини головного мозку та покращать кровообіг. Якщо судини будуть в порядку, ваше самопочуття не погіршиться навіть у спеку.

Для легких корисних тренувань чудово підійдуть практики йоги. І, навіть, якщо ви ніколи не займалися цим, спробуйте, це дуже просто: відео уроки для початківців, з докладними поясненнями, без проблем можна відшукати в мережі.

Головне, пам’ятати: позитив – ще одна дієва зброя у боротьбі зі спекою.

Марко Терен

Читайте также: Новости Харькова.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*